keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Makaronia ja vähän muutakin laatikossa

Suomalaiset rakastavat makaronilaatikkoa. Tiedän ihmisiä, jotka pysyisivät hengissä kymmeniä vuosia syömällä pelkkää makaronilaatikkoa. Mutta miten tehdään se ultimatum makaronilaatikko? Tässä yksi keino.

Makaronia 400gr pussi.
Couscous ryynejä noin 1,5 dl.
700 gr jauhelihaa, mieluusti nautaa.
1-2 sipulia hienonnettuna.
8dl maitoa.
4-6 siivua pekonia.
3 kananmunaa.
Curry-jauhetta.
Pippuria myllystä (vajaa 1 tl)
Suolaa.

Vaikeusaste: 1,5/5
Hinta: 1€ annos
Valmistusaika: Aktiivinen 15 min, uunissa 55 min.

Ok, tässä on hyvä olla iso paistokasari, mutta voit tehdä tämän myös alumiinisiin vuokiin, sellaisiin missä makaronilaatikkoa myydään kaupoissakin. Ne voi pakastaa, jos ei tule kaikkea syötyä parissä päivässä. Tästä kuiten tulee ehkä 8-10 annostta.

Tämä on tosi helppo valmistaa, ei tarvitse keittää makaroneja. Laita uuni lämpeneen 200c.
Pilko pekoni noin 1,5 cm siivuiksi ja ruskista niitä pannulla, kun rasvaa alkaa irrota, lisää sipuli ja kuullota hetki. Lisää jauheliha ja sekoita hyvin lastalla useaan otteeseen, että liha on kutakuinkin kypsää ympäriinsä. Mausta suolalla, mustapippurilla (valkopippuria voi myös käyttää) ja curry-mausteella. Curry on aika voimakas mauste, joten sen kansssa kannattaa olla varovainen alussa.

Itse pidän voimakkaasti maustetusta lihasta, joten jauhan sinne sekaan Naga Morichia, jota savustin ja kuivasin viime kesänä. Viimeinen on aika tappavan tehokas chili ja vaatii totuttelua. Yleisestikin ottaen mausteita kannattaa maistaa maistaa sormenpäällä ennen kuin niitä laittaa ruokiin, varsinkin jos ne eivät ole ennestään tuttuja. Niihin ei kuole, mutta saat kuvan mausteen voimasta ja voit hieman arvioida miten se voi vaikuttaa lopputulokseen. 

Nosta lihapannu pois liedeltä. Sekoita 8dl maitoa ja kolme kananmunaa kulhossa vispilällä.

Laita paistokasariin kerros makaronia pohjalle (raakana), sitten kerros lihaseosta ja lopuksi ohus kerros couscousia. Toista pari kolme kertaa, sillon niiden pitäis olla siinä. Kaada munamaitoseos päälle. Munamaitoa on oikea määrä silloin kun se tulee kasarissa seoksen ihan pintaan asti, ei yli tai tulee velliä, ei ali tai pinta palaa. Eli jauhelihasta tulisi jäädä osa näkyviin ja makaroonit kutakuinkin peittyä.

Uunissa noin 55 min tai kunnes pinta on ruskistunut kauniisti. Noin puolessa välissä padan voi ottaa uunista ja sekoittaa kauhalla, mutta ei välttämättä pakollista.

Kun otat uunista, niin pintaan voi laittaa jauhettua juustoa, kuten kuvassa. Ja ketsuppia, paljon ketsuppia...




2 kommenttia:

  1. Empä oo itte koskaan tullu aatelleeks, että makaroonilaatikkoon tosiaan voi lisäilläkki jotain aineksia ! Kiitti vinkistä (:
    Hyvältä näyttää ja varmaan vielä paremmalta maistuu, nams :p

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista