Tänä iltana tein nopeasti chilikastikkeen, kello oli jo kymmenen, kun alotin, mutta valmista oli kolme varttia myöhemmin.
Ainekset:
200 gr tuoreita punaisia chilejä, tässä tulisuus noin 6/10, ehkä 50 000 scovillea.
0,5 dl (auringonkukka)öljyä
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1,5-2 dl vettä
4 valkosipulinkynttä
Inkivääriä lastuina, noin teelusikallista vastaava määrä
Sitruunan mehua 1 rkl.
(Purkki pitää sterilisoida, vaikka 30 min 120C uunissa, kansi voi olla mukana. Laita purkit kylmään uuniin.)
Resepti:
Poista chileistä kannat ja pilko siemenineen noin sentin paloiksi. Laita paistinpannu kuumenemaan. Laita chilit, kuoritut valkosipulinkynnet, inkivääri ja öljy ja sokeri kippoon ja tee siitä tahnaa sauvasekoittimella.
Kippaa tahna pannulle, lisää vesi ja suola. Purista sitruunasta mehua noin 1rkl. Keittele kasaan (ehkä 20 min), kunnes koostumus näyttää jotakuinkin sellaiselta kuin se on esim kiinalaisissa ravintoloissa tai kaupasta ostetuissa versioissa. Eli ei saa olla liian vetistä.
Kaada (suppilolla) desifinioituun purkkiin. Minulla tässä on tuollainen 3 desin purkki, se ei tullut aivan täyteen, mutta lisäsin siihen öljyä, että sain sen piripintaan ennen sulkemista. Se ois aika hyvä saada aivan täyteen, jos sitä meinaa säilyttää vähänkään pidempään ennen käyttöä. Jos sen syönnin aloittaa seuraavina päivinä, niin silloin aivan sama.
Chili on rasvaliukoista, joten öljyä tulee käyttää. Ihmettelinkin kun useissa resepteissä oli esim. viinietikkaa öljyn tilalla. Äkkiseltään en keksi mitään järkevää selitystä tunkea etikkaa tuohon... Ehkä säilyvyys, mutta laitetaan suolaa reilummin! Ja sokeriakin on vähän. Lisäksi chilit luonnossaan säilyvät erittäin hyvin, jääkaapissakin voivat säilyä tuoreina kuukauden pari.
Anna purkin jäähtyä pöydällä. Jäähtyessä purkin kansi napsahtaa vakuumiin jos olet purkin täyttänyt onnistuneesti aivan täyteen, eli painuu alas, siitä tietää että ainakin purkitus on onnistunut...
Soosia voi käyttää todella monessa ruokalajissa ja onhan se hienoa kun mausteseoksetkin on kotitekoisia.
Kiitokset lukijoille ja maistuvaa ystävänpäivää täältä Rollosta!
Valmistusaika: n 40 min
Hinta: 3€/3dl
Vaikeusaste: 2/5
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti