keskiviikko 27. maaliskuuta 2013
Eggs Benedict rosmariini-minttu lammaspaistilla
Tein eilen yhden hienon klassikon. Se näyttää oikeastaan aika helpolle, eikä se vaikeaa olekaan, mutta tässä pari ajoitusta on aika kriittisiä, joten se voi mennä useillakin tavoin vikaan. Se on vähän tuollainen hienompi lämmin voileipä periaatteessa.
Ruoka on nimetty Paavi Benedic XIII mukaan, herra piti ruoasta ilmeisen paljon joskus 1700 -luvulla. Tulevan pääsiäisen kunniaksi lihana käytin yrttimaustettua lampaanpaistileikettä. Kinkkua voi käyttää tämän tilalla, pekonia paistettuna tai vaikka savulohisiivuja. Varmasti monia muitakin.
Oikein maistuva pikku ateria. Söin kaksi, koska oli nälkä.
Ainekset:
Vaalea sämpylä / annos. Minulla oli grahamsämpylän alaosat käytössä.
Lihaa (savustettuja kinkkusiivuja, rapeaa pekonia, lohta tai lammasta) sopivaksi katsomasi määrä.
Voita noin 100 gr.
Kananmuna/annos.
Kolme keltuaista hollandaisekastikkeeseen. (Tai yksi keltuainen per annos)
1/2 sitruunaa.
Suolaa.
Vettä pari rkl.
Cayennepippuria.
Resepti:
Sämpylät revitään puoliksi käsin, jotta niihin tulee sellainen rosoinen mukava pinta. Lämmitä voita pannulla hieman ja ruskista vähän sämpylöiden päällypuolta voissa. Lisäksi samalla lämmitin lammassiivut. Tässä samalla tulisi keitellä vettä, jossa valmistetaan uppomunat. Keitinveteen tulee laittaa ripaus suolaa ja loraus valkoviinietikkaa, valkoviinietikka poistaa pintajännitystä vedessä.
Erottele kolme keltuaista, laita ne sivuun.
Tarvitset myös toisen kattilan, jossa tulee olla myös kiehuvaa vettä. Lisäksi tarvit kulhon, joka kestää tällä vedellä höyrytystä. Jos olet oikein näppärä, niin voit tehdä hollandaisekastikkeen siinä samalla kun uppomunat kypsyvät vedessä, eli yhdellä kattilalla. Kastikkeen voi tehdä myös suoraan levyllä, matalalla lämmöllä.
Uppomunat tehdään kattilaan veden kiehuessa, tekemällä siihen vaikka lusikalla pieni kierre, että vesi alkaa kiertää hieman kattilassa ympyrää, sitten munat rikotaan suotaan veteen ja alussa voi vähän autella lusikalla, jos näyttää että muna leviää kuin jokisen eväät. Mutta yleensä valkuainen alkaa ympäröidä keltuaista, joka jää sisäpuolelle. Keittoaika on noin 3-4 minuuttia. Keltuaisen tulee olla juokseva, mutta valkuaisen tulee pitää muna kasassa, kun uppomuna on syöntikunnossa
Hollandaisekastike:
Sulata noin 100 grammaa voita, vaikka mikrossa juoksevaksi. Enemmän, jos haluaa juoksevampaa ja voisempaa, vähemmän, jos haluaa kiinteämpää ja kevyempää.
Erottele kolme keltuaista kulhoon, joka kestää höyrystämistä. Purista sekaan 1/2 sitruunan mehu.
Hollandaisekasti tehdään vatkaamalla keltuaisia noin parin minuutin ajan kulhossa vesihauteen päällä, pieni loraus vettä (3 rkl) keltuaisten sekaan ihan alussa. Kulhoa voi nostella välillä hauteen pinnasta pois, jos se on hyvin ohut, vaikka metallia. Keraamisella kulholla sillä ei ole niin väliä, koska se kuitenkin varaa lämpöä.
Kun keltuaiset eivät enää vaahtoa vatkattaessa, nosta ne pois vesihauteen päältä ja lisää sulatettua voita varovasti, koko ajan sekoittaen. Lisätään voi koko ajan vatkaten, pienissä erissä, että seos ei härskiinny. Mausta suolalla.
Nostele sämpylät lautaselle. Lisää lihapuoli. Nosta uppomuna kattilasta, sen voi kuivata talouspaperin päällä, ennen leivälle laittoa. Kaada päälle hollandaisea. Koristele halutessasi chilijauhella. Syö heti.
Itse söin lisukkeena vielä aurinkokuivattuja tomaatteja, fetaa, kalamataoliiveja ja punasipulia.
Hyvää ruokahalua.
Hinta n. 1,5€/annos
Vaikeuaste: 3/5
Valmistusaika: 15-20 min
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti